#Accountantcy #Cijferbabbels #Ondernemer #Marge
Kristel Hermans 19 februari 2025
Elke ondernemer weet graag hoe zijn bedrijf ervoor staat en waar er nog groeimogelijkheden liggen. Inzicht in de juiste cijfers is daarbij cruciaal. Het stelt hen in staat om gefundeerde beslissingen te nemen en hun strategie bij te sturen waar nodig.
Vijf kerncijfers maken hierin het verschil: omzet, marge, ebitda, personeelsrendement en werkkapitaal. Deze cijfers bieden niet alleen duidelijkheid, maar ook een sterke basis voor waardevolle gesprekken met je klanten.
In dit artikel bespreken we de marge, namelijk de verkoopmarge en nettowinstmarge.
In de resultatenrekening hieronder zie je een overzicht van omzet naar winst. Het begint met een omzet van 100%. Van daaruit zie je de tussentotalen zoals winst op verkopen, brutowinst, bedrijfswinst, winst voor belastingen en nettowinst.
De marge is hoeveel je overhoudt van de omzet en wordt uitgedrukt in procent.
Verkoopmarge is belangrijk voor ondernemers die goederen produceren of producten verkopen. Wanneer ze diensten leveren, is dit minder belangrijk.
Om de verkoopmarge te berekenen, moet je eerst weten wat de winst op verkopen is. Dit bereken je door de omzet te verminderen met de productie- of aankoopkosten zoals grond-, hulpstoffen en handelsgoederen.
Winst op verkopen = Omzet [70/76A] – Grond-, hulpstoffen & handelsgoederen [60]
De winst op verkopen wordt beïnvloed door hogere of lagere verkoop- en/of aankoopprijzen of productiekosten.
De verkoopmarge bereken je vervolgens door de winst op verkopen te delen door de omzet. Dit wordt uitgedrukt in procent.
Verkoopmarge = Winst op verkopen / Omzet = ... %
We leggen het uit met een voorbeeld van Action Belgium.
Action Belgium koopt producten aan bij hun leveranciers die ze verder verkopen. Hoe meer marge ze kunnen nemen op deze producten, hoe beter hun rendabiliteit is. In de resultatenrekening zie je dat ze voor elke 100 euro die ze verkopen 79,9 euro betalen aan hun leveranciers. Ze houden dus 20,1 euro over, wat een verkoopmarge maakt van 20,1%.
Na het bepalen van de verkoopmarge, moet je nog rekenen op andere kosten zoals personeel, inrichting, marketing en publiciteit… Het is dus belangrijk dat ondernemers goed nadenken over hun verkoopprijzen of dat ze onderhandelen over aankoopprijzen. Want hoe beter de verkoopmarge is, hoe gemakkelijker het is om andere kosten te dragen.
We illustreren aan de hand van een cijfervoorbeeld:
Een woordje uitleg, ervan uitgaand dat we 10% meer omzet willen:
Om de nettowinstmarge te berekenen, deel je de nettowinst door de omzet. De nettowinstmarge wordt ook uitgedrukt in procent.
Nettowinst = omzet + andere opbrengsten - kosten - belastingen.
Nettowinstmarge = Nettowinst / Omzet = NW / O = ... %
Een goede marge ligt tussen de 5% en 10%, maar is zeer sectorgebonden.
Action Belgium bijvoorbeeld heeft een marge van amper 2%. De nettowinstmarge van Action Belgium stijgt elk jaar lichtjes. In 2023 was de nettowinstmarge 2,14%. Dat wil dus zeggen dat ze van elke 100 euro verkoop, 2,14 euro overhouden. Dit is een vrij lage marge, maar is normaal in de retailsector. Door grote volumes te verkopen, houdt Action toch veel geld over.
Bekijk dus zeker eens de gemiddelde marges binnen de sector van je ondernemer. Zo kan je inschatten waar het bedrijf zich bevindt ten opzichte van de concurrenten.
Een goede nettowinstmarge toont aan dat een bedrijf goed bezig is, het is de basis van de bedrijfsvoering. Maar het beschermt het bedrijf ook tegen de invloed van negatieve factoren. Het geeft een buffer voor zaken die ondernemers zelf vaak niet in de hand hebben. Kijk maar naar de impact van de coronacrisis, de stijging van de rente…
Kristel Hermans 18 februari 2025
Lees meer → #Accountantcy #Cijferbabbels #Ondernemer #EbidtaKristel Hermans 17 februari 2025
Lees meer → #Accountantcy #Cijferbabbels #Ondernemer #Personeelsrendement