#Accountantcy #Sector #Belgischefriet #Cijferbabbels

Reeks Sectoranalyse

Kristel Hermans 18 juli 2023

Reeks Sectoranalyse

De magie achter Belgische frieten: van eenvoudige aardappel naar een wereldwijd fenomeen

Hoewel je misschien niet meteen denkt aan de wereld van aardappelen en friet, is deze sector een belangrijke economische speler in België en Nederland. Met hun gematigde zeeklimaat en poldergronden zijn beide landen bij uitstek geschikt voor het telen van (friet)aardappelen.

In dit artikel duiken we in de wereld van de aardappelhandel en laten we zien hoe deze sector verband houdt met de Belgische frietcultuur.

De Belgische frietcultuur en de export van aardappelproducten: een smakelijke wereldwijde onderneming

Belgische frieten hebben wereldwijd faam verworven en zijn een iconisch symbool van België geworden. De expertise en kwaliteit van Belgische aardappelen spelen een belangrijke rol in het creëren van de perfecte friet. De gunstige teeltomstandigheden, in combinatie met de knowhow van lokale telers en de geavanceerde technologieën van de verwerkingsbedrijven, dragen bij aan de uitmuntende kwaliteit van Belgische frieten.

Het begint allemaal bij de aardappeltelers, die zich voornamelijk richten op het telen van Fontane-aardappelen. Dit ras is beter bestand tegen ziektes en heeft een langere houdbaarheid dan het populaire Bintje, dat vooral geliefd is vanwege zijn smaak.

Sommige telers vestigen zich zelfs net over de grens in Noord Frankrijk, waar meer grond beschikbaar is. Dit stelt hen in staat om efficiënt te telen en nauw samen te werken met frietverwerkers die gevestigd zijn tegen de Franse grens.

De rol van België en Nederland in de aardappeluitvoer: perfecte omstandigheden voor frietaardappelen

België, dat de grootste exporteur van aardappelproducten ter wereld is, profiteert van zijn gunstige geografische ligging met verschillende zeehavens die gemakkelijke exportmogelijkheden bieden. Het kost slechts een paar honderd euro om een container met diepvriesfrieten naar bijvoorbeeld Amerika te verschepen. Dit heeft de weg geopend voor de wereldwijde populariteit van frieten, mede dankzij grote fastfoodketens zoals McDonald's. Zelfs in China groeit de vraag naar frieten, omdat aardappelen een voedzame bron van energie en vitaminen zijn.

Om als bedrijf mee te kunnen tellen in deze branche, is wereldwijde verkoop een vereiste. Bedrijven zoals het Canadese McCain, het Amerikaanse Lamb Weston en de Nederlandse bedrijven Lamb Weston/Meyer, Farm Frites en Aviko hebben zich wereldwijd weten te vestigen. China biedt nog steeds groeimogelijkheden, maar om daar actief te zijn, is een lokale partner en het hebben van de juiste vergunningen vereist.

Van aardappel tot friet: een geautomatiseerde productieproces

De aardappelindustrie legt ook een sterke focus op efficiëntie en automatisering. Het productieproces, dat begint bij verse aardappelen en eindigt bij voorgebakken en diepgevroren verpakte friet, is volledig geautomatiseerd. Zelfs in het diepvriesmagazijn worden robots ingezet om vrachtwagens te laden. Hierdoor kan een groot deel van de uitval van aardappelen worden verwerkt tot andere producten, zoals puree en diepvrieskroketten. Duurzaamheid is dus een belangrijk aspect binnen deze sector.

Uitdagingen en kansen in de aardappelbusiness: grote volumes, dunne marges en kapitaalvereisten

De frietindustrie vereist echter aanzienlijke investeringen vanwege de grote volumes die verhandeld moeten worden tegen dunne marges. Dit maakt het voor nieuwe toetreders moeilijk om een plaats te veroveren in de markt. Het vergt een solide kapitaalbasis en een efficiënt supply chain-management om te kunnen concurreren in deze bedrijfstak.

De klanten van de aardappelverwerkingsbedrijven zijn onder andere grote warenhuizen en fastfoodketens, zoals McDonald's. Om aan hun leveringsvereisten te voldoen, is lokale productie vaak essentieel. Dit zorgt voor een snelle en betrouwbare toeleveringsketen, wat van cruciaal belang is in een industrie waarin tijdigheid en kwaliteit van producten voorop staan.

Innovatie en duurzaamheid in de Belgische aardappelsector: het WatchITgrow-platform

Bovendien is de Belgische aardappelsector voortdurend bezig met innovatie en duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is WatchITgrow, een geo-informatieplatform dat speciaal is ontwikkeld voor de aardappelsector. Dit platform biedt aardappeltelers en andere betrokken partijen snel en gebruiksvriendelijk inzicht in gegevens over de groei van verschillende aardappelsoorten. Dit stelt telers in staat om hun productie beter in te schatten en op een duurzame manier te verhogen.

Succesverhalen in de Belgische aardappelindustrie: Ecofrost, Clarebout Potatoes en T.n.s.

Enkele prominente spelers in de Belgische aardappelindustrie zijn Ecofrost, Clarebout Potatoes en T.n.s.

  • Ecofrost is actief in meer dan 110 landen en biedt een breed scala aan aardappelproducten aan.
  • Clarebout Potatoes is de grootste producent van diepvriesfrieten in Europa en levert huismerken aan supermarkten.
  • T.n.s. produceert ovenhapjes en kroketten met verschillende vullingen en bedient restaurants, cateraars en warenhuizen in verschillende landen.

Financiële strategieën in de aardappelindustrie en daarbuiten

Als accountant is het belangrijk om op de hoogte te zijn van verschillende industrieën, zelfs als ze niet meteen verband lijken te houden met je werk. De aardappelhandel en -verwerking is een bloeiende sector met specifieke uitdagingen en kansen. Het succes van de Belgische frietcultuur en de export van aardappelproducten tonen aan hoe een land zijn sterke punten kan benutten om wereldwijd succesvol te zijn.

Of je nu bezig bent met het adviseren van bedrijven in de aardappelindustrie of gewoon een liefhebber bent van Belgische frieten, het is fascinerend om te zien hoe een eenvoudige aardappel uitgroeit tot een wereldwijd fenomeen.

Dus, de volgende keer dat je bezig bent met de cijfers en financiële strategieën, denk dan eens aan de wereld van Belgische frieten en hoe deze eenvoudige lekkernij wereldwijd geliefd is geworden. Het is een herinnering dat zelfs in de meest onverwachte plaatsen kansen liggen voor groei en succes.

Nieuwsgierig naar hoe deze spelers in de Belgische aardappelindustrie het doen? Met Intellifin maak je eenvoudig sectoranalyses en concurrentiestudies. Meer weten? Ontdek de vergelijkingsmodule hier .

Nòg meer insights?

Analyse in de kijker: EBITDA en EBITDA-marge

Kristel Hermans 18 juli 2023

Lees meer #Accountancy #Ratios #Cijferbabbels #Analyseren

Reeks: sectoranalyse

Kristel Hermans 7 juli 2023

Belgische chocolade: de zoete wereld van cacao

Lees meer #Accountancy #Sector #Chocolade #Cijferbabbels