#Accountancy #Sector #Cijferbabbels #Chocolade

Reeks: sectoranalyse

Kristel Hermans 7 juli 2023

Reeks: sectoranalyse

Belgische chocolade: de zoete wereld van cacao

Als accountant krijg je dagelijks te maken met cijfers, financiën en de zakelijke kant van bedrijven. Deze bedrijven bevinden zich in verschillende sectoren, wat van jou als adviseur een brede kennis van zaken vraagt. In dit blogartikel nemen we je mee in de wereld van de Belgische chocolade, waar cacao de basisgrondstof vormt voor een heerlijke lekkernij. Ontdek de belangrijkste feiten en cijfers over de chocolade-industrie, het productieproces en de uitdagingen waar chocolatiers en producenten mee te maken hebben.

Basisgrondstof: cacao, de kern van chocolade

Elke chocoladeliefhebber weet dat de basisgrondstof van chocolade cacao is. De cacaoboom draagt constant vruchten, maar toch kan de productie variëren door weersomstandigheden en ziekten.

Cacaobonen worden geteeld in landen rond de evenaar. Ivoorkust is verantwoordelijk voor veertig procent van de wereldwijde cacaoproductie, gevolgd door Ghana, Nigeria en Kameroen.

Antwerpen en Amsterdam fungeren in Europa als belangrijke aanvoerhavens voor cacaobonen.

Het productieproces: van boon tot chocolade

Het vervoer van de cacaobonen neemt zo'n zes weken in beslag en de bonen worden opgeslagen in jutezakken. Het is belangrijk om vochtplekken te controleren voordat ze worden opgeslagen, omdat cacaobonen vocht en veel vet bevatten.

Voor de productie van chocolade worden de bonen gemalen en verwerkt tot chocoladelikeur, de grondstof voor chocolade. De smaak van cacao kan sterk verschillen, vergelijkbaar met de diversiteit in wijnsmaken. Ongeveer 95% van de productie is gewone cacao en 5% is fijne cacao. .

De verwerking van cacaobonen vindt voornamelijk plaats in landen waar chocolade wordt geconsumeerd.

Economische factoren: prijsschommelingen en concurrentie

De prijs van cacao schommelt als gevolg van variaties in vraag en aanbod. Weersomstandigheden, met name in Ivoorkust, spelen een grote rol in de prijsbepaling. Daarnaast heeft loonkost en speculatie vaak ook invloed op de prijzen. Grote invoerders wapenen zich tegen prijsschommelingen door het afsluiten van contracten op lange termijn.

Belgische chocolade staat wereldwijd bekend om zijn kwaliteit en luxe uitstraling. België is het belangrijkste chocoladeland ter wereld en telt ongeveer 2 000 chocolatiers. De concurrentie is dus groot, maar de vraag naar ‘Belgian Chocolates’ blijft hoog, vooral onder toeristen.

Belgische chocolademakers: een mix van traditie en innovatie

In België is chocolade een serieuze zaak. Het land staat bekend als het belangrijkste chocoladeland ter wereld. Namen als Godiva, Leonidas, Neuhaus, Guylian en Galler Chocolatiers domineren de Belgische markt. Godiva, onderdeel van de Turkse holding Yildiz, is zelfs de grootste fabrikant ter wereld.

Gemiddeld eet een Belg maar liefst zeven kilogram chocolade per jaar, wat aangeeft hoe geliefd chocolade is in dit land.

Belgische chocolademakers zijn trots op hun rijke chocoladetraditie die teruggaat tot de 19e eeuw.

Veel chocolatiers werken nog steeds volgens oude recepten en technieken, waarbij vakmanschap en handwerk centraal staan. Ze streven naar perfectie in elke stap van het proces, van het selecteren van de beste cacaobonen tot het creëren van unieke smaakcombinaties en het vervaardigen van prachtige chocoladevormen.

Tegelijkertijd zijn Belgische chocolademakers ook innovatief en experimenteren ze met nieuwe smaken, texturen en productiemethoden. Ze combineren traditionele technieken met moderne technologieën om unieke en verrassende chocoladecreaties te maken. Ze gebruiken bijvoorbeeld geavanceerde machines om chocolade te tempereren en te vormen. En ze experimenteren met nieuwe ingrediënten zoals exotische vruchten, specerijen en zelfs alcoholische dranken om nieuwe smaakprofielen te creëren.

Duurzaamheid en ethiek: een groeiende focus

Naast het streven naar smaakvolle chocolade, zijn Belgische chocolademakers zich ook steeds meer bewust van de impact van hun productie op het milieu en de samenleving. Ze zetten zich in voor duurzame en ethische praktijken in de hele toeleveringsketen. Dit omvat het ondersteunen van duurzame landbouwpraktijken, het verminderen van waterverbruik en afval, en het zorgen voor eerlijke handelsrelaties met cacaoboeren.

Veel Belgische chocolademakers werken ook samen met organisaties die zich inzetten voor het verbeteren van de levensomstandigheden van cacaoboeren en het bevorderen van eerlijke handel. Ze streven naar transparantie en traceerbaarheid, zodat consumenten weten waar hun chocolade vandaan komt en onder welke omstandigheden het is geproduceerd.

Belgische chocoladesector: internationaal erkend

In België heeft de chocolade-industrie zich ontwikkeld tot een belangrijke economische sector. Veel Belgische chocolademakers hebben internationale erkenning gekregen voor hun vakmanschap en kwaliteit, waardoor Belgische chocolade wereldwijd bekend staat als een hoogwaardig product.

De sector is niet alleen gericht op de productie van chocolade, maar omvat ook andere aspecten zoals chocoladeproeverijen, chocoladetours en chocolade-evenementen. In steden zoals Brussel, Antwerpen en Brugge kan je ook veel chocoladewinkels en -boetieks vinden. Toeristen en chocoladeliefhebbers van over de hele wereld komen om te genieten van de heerlijke Belgische chocolade.

Daarnaast heeft België ook een aantal chocoladescholen en -academies waar aspirant-chocolatiers de kunst van het chocolademaken kunnen leren. Deze opleidingsinstituten bieden cursussen en workshops aan waar studenten de fijne kneepjes van het chocoladevak kunnen leren, variërend van basischocoladetechnieken tot geavanceerde chocoladebereidingen.

Naast de binnenlandse markt exporteert België ook een aanzienlijke hoeveelheid chocolade naar andere landen. Belgische chocolademakers streven ernaar om de hoge kwaliteitsnormen en het vakmanschap waar ze bekend om staan te handhaven, zelfs als ze hun producten over de hele wereld verspreiden.

Kortom, de Belgische chocolade-industrie combineert traditie, innovatie en een sterke focus op kwaliteit. Met behulp van traditionele technieken, moderne innovaties en duurzame praktijken heeft België een welverdiende reputatie opgebouwd als een van 's werelds toonaangevende producenten van fijne chocolade.

Nieuwsgierig hoe de Belgische bedrijven binnen de chocoladesector het doen? Met Intellifin maak je eenvoudig sectoranalyses en concurrentiestudies. Meer weten? Ontdek de vergelijkingsmodule hier.

Nòg meer insights?

Reeks: Cijferbabbels

4 april 2023

Deel 3: Babbelmomenten in een boekjaar

Lees meer #Tip&Tricks

Reeks: Cijferbabbels

28 maart 2023

Deel 2: Inspiratie voor het toekomstgesprek

Lees meer #Tip&Tricks