#Adviseren #Cijferbabbel #Groei #Babbelinspiratie

Help, de lonen stijgen! Wat moet ik doen?

Kristel Hermans 10 augustus 2022

Help, de lonen stijgen! Wat moet ik doen?

Verhoging van de loonkosten bezorgen tegenwoordig heel wat ondernemers kopzorgen.

De stijgende inflatie (o.a. door hogere energieprijzen) activeerde het loonindexmechanisme dat werkgevers verplicht indexaties door te voeren. Dit kan heel wat bijkomende personeelskosten met zich meebrengen.

In de privésector wordt de loonindexering per sector geregeld in CAO’s en bestaan er twee grote systemen:

  • Sectoren waarin de lonen op een vast tijdstip in het jaar geïndexeerd worden met een op voorhand onbekend percentage.
  • Sectoren waarin de lonen op een veranderlijk tijdstip geïndexeerd worden met een vast percentage (doorgaans 2%).

Voor enkele van de sectoren die op een vast tijdstip indexeren zijn de verwachtingen de volgende:

  • In de Metaalsector (PC 111 en 209) wordt op 01/07/2023 een indexatie verwacht van 5,48%.
  • In de Bouwsector (PC 124) worden de lonen driemaandelijks geïndexeerd. Op 01/10/2022 wordt een stijging vooropgesteld van 1,56% (in april was dit 2,8%, in juli 2,42%).
  • In het Aanvullend Paritair Comité voor de Bedienden (PC 200) werden de lonen op 01/01/2022 met 3,58% geïndexeerd. Voor 2023 verwacht men een indexatie met 8,17%.*

Hoe verhoging van de loonkosten opvangen?

Iedere ondernemer die met personeel werkt moet hiermee rekening houden en samen met zijn adviseur kijken naar aangepaste acties om die stijgende loonkosten op te vangen. Want de loonkosten hebben direct effect op het personeelsrendement.

🖉 FORMULE
Wat is personeelsrendement?

Het personeelsrendement is het verschil tussen hetgeen een personeelslid opbrengt (brutowinst per personeelslid) en de kost per personeelslid.


Hoe verbeter je het personeelsrendement

Hogere personeelskosten moet je dus opvangen met een hogere brutowinst per personeelslid. Dit kan je doen op een aantal manieren:

  • Het personeelsaantal reduceren
  • Besparen op diensten en diverse goederen
  • De verkoopmarge verhogen via lagere aankoop- of productiekosten
  • De verkoopmarge opkrikken via hogere verkoopprijzen

De eerste drie maatregelen zijn het moeilijkst om door te voeren: hetzelfde bedrijf runnen met minder personeel is meestal niet evident. Ook besparen op grondstoffen, handelsgoederen of andere diensten & diverse goederen is in tijden van stijgende inflatie een moeilijke actie.

Dan blijft er één maatregel over: de verkoopprijzen onder de loep nemen en kijken met hoeveel percent deze moeten verhogen om de stijgende loonkosten op te vangen.

Moraal van het verhaal

Kijk samen met je klanten naar de maatregelen binnen hun paritair comité en werk samen met hun de gepaste acties uit om de loonstijgingen op te vangen.

De toekomstprognoses uit de Ondernemingsradar berekenen vlot de nieuwe cijfers en ondersteunen het gesprek met je ondernemer.

* Gebaseerd op indexatievooruitzichten van Group S: https://www.groups.be/nl/sociale-wetgeving/cijfers/indexatievooruitzichten

Intellifin babbeldagen

Kom op 12, 14 of 15 september naar één van onze Babbeldagen en ontdek hoe Jeroen Meens je zijn inzichten en ervaringen deelt over hoe je de cijferbabbels met je ondernemer succesvol kan voeren, in een taal die jullie beiden verstaan.

Schrijf je in

Nòg meer insights?

Waar is mijn geld naartoe?

Kristel Hermans 16 augustus 2022

Herkenbaar? Je overloopt met je ondernemer de cijfers van afgelopen periode en met veel enthousiasme vertel je dat er winst gemaakt is. Om vervolgens de doodnuchtere vraag terug te krijgen “En waar is mijn geld naartoe?”.

Lees meer #Adviseren #Cijferbabbel #Groei #Babbelinspiratie

Wat is belangrijker: meer verkopen of meer overhouden?

Kristel Hermans 2 augustus 2022

Het eerste waar ondernemers aan denken als je met ze praat over de groei van hun bedrijf is meer verkopen, meer omzet draaien, meer klanten, meer medewerkers…

Lees meer #Adviseren #Cijferbabbel #Groei #Babbelinspiratie